Parlament BiH: Čović i Izetbegović nisu penzionisani na jedan dan

BiH Vijesti

Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu penzionisani na dan. Nadležne službe u Sekretarijatu Parlamenta Bosne i Hercegovine nikada nisu donijele odluke o penzionisanju Izetbegovića i Čovića.

Saopćeno je ovo danas iz parlamentarnog Sektora za odnose za javnošću, ističući i kako im nije isplaćeno 15.000 eura otpremnine, kako su objavili pojedini mediji, “jer nije donesena odluka o njihovom penzionisanju”.

– Nisu tačni navodi prema kojima su Izetbegović, Čović, Nikola Špirić i Mirko Šarović “silom zakona” poslani u penzije. Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo radno tijelo nikada nije donijelo odluku o penzionisanju Izetbegovića, Čovića, Špirića i Šarovića, niti su ovim delegatima i poslanicima isplaćivane bilo kakve otpremnine – dodaju iz ovog Sektora.

Podsjećanja radi, Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio kako su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nikola Špirić te  Mirko Šarović proslavili tokom 2021. godine 65. rođendan i “silom zakona poslani u penzije”. Na osnovu toga kao parlamentarci, stekli su pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine, naveo je RSE. 

Autor: Avaz.ba