Otkriven razlog Mesijevog odlaska iz Barcelone

Sport

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, kapetan argentinske reprezentacije Lionel Mesi (Messi, 34) nakon više od 20 godina u katalonskom velikanu Barceloni morat će napustiti klub zbog – finansijskog “fer-pleja”.

Ranije u četvrtak Barcelona je objavila kako neće potpisati novi ugovor s Mesijem zbog “ekonomskih i strukturalnih prepreka”.

Mesiju je u julu istekao prošli ugovor s Barcelonom te je kao slobodan igrač mogao potražiti novi klub, no i njegova želja i želja kluba bile su da ostane u Barceloni u koju je stigao ao 13-godišnji dječak. Mesi je čak pristao i na prepolavljanje svoje plaće te je preostalo još da Barcelona njegov novi ugovor uskladi s pravilnikom o financijskom “fer-pleju” La Lige.

Kako Barcelonin dug iznosi više od milijardu eura, pokazalo se nemogućim uskladiti novi Mesijev ugovor s pravilnikom La Lige.

– Uprkos tome što su Barcelona i Lionel Mesi postigli dogovor te što su obje strane imale jasnu namjeru potpisati novi ugovor, to se ne može dogoditi zbog finansijskih i strukturalnih prepreka. Kao posljedica ove situacije, Mesi neće ostati u Barceloni. Obje strane duboko žale što želje igrača i kluba u konačnici neće biti ispunjene. Barcelona svesrdno iskazuje zahvalnost igraču na njegovom doprinosu uveličavanja kluba i želi mu sve najbolje u budućem osobnom i profesionalnom životu – objavila je Barcelona, prenosi Hina.

Mesi je u Barcelonu stigao kao 13-godišnji dječak, za prvi tim debitirao 2004. godine te je u 778 nastupa postigao 672 pogotka u svim takmičenjima.

S Barcelonom je Mesi osvojio 10 naslova prvaka Ššanije, sedam španskih kupova i četiri Lige prvaka.

Autor: Avaz.ba