OPISALA BEČKU NOĆ UŽASA: Ušli smo, a on je pogasio svjetla i navukao limenu zaštitu… U podrumu nas je bilo pedesetak

Svijet Vijesti

Nakon terorističkog napada u ponedjeljak navečer, dramatičnu bečku noć za “Jutarnji list” opisala je Zagrepčanka Karla Blažeković, koja u Beču studira međunarodne odnose i diplomatiju.

“Moje društvo se okupilo u baru ‘Monami’ u drugom okrugu. Oko 20 sati me nazvala sestrična, koja je bila nedaleko od mjesta pucnjave. Bila je u šoku i govorila mi je: ‘Ovdje je sve puno policije. Ostani gdje jesi!’ Nakon toga su nam počele stizati poruke o pucnjavi. S obzirom na to da je pisalo da je pucnjava kod sinagoge, pomislili smo da se radi o nekoj ludoj osobi ili da je to djelo nekog neonacista. Izišli smo ispred kafića zapaliti cigaretu, a onda je došao vlasnik lokala i rekao nam da se brzo vratimo unutra, jer je u dvije ulice talačka kriza.

Ušli smo, a on je pogasio svjetla, navukao limenu zaštitu i smjestio nas pedesetak u podrum. Tu smo ostali do 2 ujutro. Tek tada smo izašli. Nisu vozili taksiji, autobusi, sve je bilo puno policije. Po mene je uspjela doći sestrična.

Novinarka Karla Blažeković opisala je i atmosferu dan nakon napada:

“Svi smo u šoku. Ovaj napad promijenio je bečki način života. Niko ne može vjerovati da je to počinila osoba koja je tu rođena i koja je odrasla u multikulturalnoj sredini”, kazala je ona.

Autor: Slobodna-bosna.ba