New York Times: Trump od 2000. godine 10 godina nije platio porez na dohodak

Svijet Vijesti

DONALD TRUMP nije platio nikakav porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je prijavio da je izgubio znatno više novca nego što je zaradio, objavio je New York Times.

I u godini kada je osvojio predsjedničke izbore i u prvoj godini u Bijeloj kući, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak, izvijestio je NYT.

U velikom izvještaju New York Times opisuje Trumpove velike financijske gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza. Kako bi platio što manje poreza, Trump je iskoristio olakšice na osobne troškove pa je, primjerice, 70.000 dolara potrošio na kosu, privatne avione i stanove. Unatoč tome što je u 2018. zaradio najmanje 434,9 milijuna dolara, Trump je u svojim poreznim prijavama prijavio gubitak od 47,4 milijuna dolara.

Na brifingu u Bijeloj kući Trump je negirao priču i kazao da plaća “puno” poreza na dohodak.

Trump: Plaćam puno poreza

“Plaćam puno i plaćam puno poreza na dohodak”, rekao je.

Na opetovane upite novinara, Trump je odbio odgovoriti koliko je platio saveznih poreza. Samo je napustio brifing, javlja CNN.

Veliko izvješće Timesa prikazuje sliku Trumpa kao poslovnog čovjeka koji se borio da održi svoje poslovanje i prijavljivao milijunske gubitke čak i tijekom predsjedničke kampanje, kada se naveliko hvalio svojim financijskim uspjesima.

Prema Timesu, Trump je 427,4 milijuna dolara, koliko mu je plaćeno za vođenje showa “Pripravnik”, iskoristio za financiranje svojih drugih poslova, uglavnom svojih golf-terena.

Informacije do kojih je došao Times otkrivaju i da se Trump godinama borio protiv Porezne uprave oko toga jesu li gubici koje je prijavljivao trebali rezultirati povratom poreza od gotovo 73 milijuna dolara.

Trumpov odvjetnik Alan Garten rekao je u odgovoru na navode u Timesu kako mu se “čini da su većina, ako ne i sve činjenice netočne” te zatražio dokumente na uvid. Times tvrdi da neće objaviti Trumpove podatke o prijavi poreza kako ne bi ugrozio svoje izvore. Podaci koje su prikupili ne uključuju njegove osobne prijave za 2018. ili 2019. godinu.

Godine izbjegavanja poreza

Trumpovi porezi uglavnom su misterij otkako se prvi put kandidirao za predsjednika, piše Times.

Tijekom kampanje 2016. godine, dok je još bio kandidat za predsjednika, odbio je objaviti izvješće o plaćanju poreza. Ti su podaci ostali tajni otkako je stupio u Bijelu kuću.

Iako Trump tvrdi suprotno, činjenica da je kao predsjednik pod revizijom Porezne uprave ne sprječava ga da javno objavi informacije o povratu poreza. Trump od početka mandata tvrdi da informacije o svojim financijama ne smije objaviti jer je pod revizijom Porezne.

Trump je 2016. objavio pismo svojih odvjetnika koji su potvrdili da je pod revizijom Porezne. U pismu se također navodi da je Porezna završila s revizijom Trumpovih poreza od 2002. do 2008. godine, ali Trump svejedno nije objavio porezne prijave iz tih godina.

Tijekom 90-ih pomagao roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza
Ranija istraga New York Timesa iz 2018. godine pokazala je da je Trump tijekom 1990-ih pomogao svojim roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza. List je tada otkrio i prevare koje su Trumpu omogućile da preuzme dio bogatstva od roditelja.

Trump je od očeva carstva nekretninama, počevši od doba kada je imao svega tri godine, primio najmanje 413 milijuna dolara.

Detalji izvješća New York Timesa

Times je izvijestio da informacije koje imaju o Trumpu otkrivaju i konkretne primjere potencijalnog sukoba interesa između njegovog poslovanja i njegove pozicije kao predsjednika SAD-a.

Trump je od 2015. godine iz svog privatnog kluba Mar-a-Lago na Floridi prikupljao dodatnih pet milijuna dolara godišnje. Otkriveno je i da je proizvođač krovnog materijala GAF potrošio najmanje 1,5 milijuna dolara u 2018. godini na radove na Trumpovom golf-terenu Doral u blizini Miamija, dok su lobirali kod vlade da povuče savezne propise.

Izvješće je također utvrdilo da je evangelističko udruženje “Billy Graham” 2017. godine platilo više od 397.000 dolara Trumpovom hotelu u Washingtonu.

U prve dvije godine na dužnosti predsjednika Trump je ostvario 73 milijuna dolara prihoda u inozemstvu, piše Times, od čega je velik dio došao od njegovih golf-igrališta, ali i iz ugovora iz zemalja poput Filipina, Indije i Turske, piše Times.

Biden: Ovo je podsjetnik tko je jasan izbor za predsjednika
Trumpov protukandidat na nadolazećim predsjedničkim izborima Joe Biden kazao je da je ovo otkriće “jasan dokaz za koja ljudi trebaju glasati na izborima”.

“U Donaldu Trumpu imate predsjednika koji svoje vrijeme troši na razmišljanje o tome kako izbjeći plaćanje poreza”, kazao je Biden te dodao: “U meni imate osobu koja ima potpuno drugačiji pogled na to kako izgleda radnička obitelj u ovoj državi”.

Autor: Index.hr