Netanyahu: Nova koalicija bi bila opasna za sigurnost zemlje

Svijet Vijesti

Nakon što su izraelske opozicione stranke najavile formiranje koalicije i moguće svrgavanje dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua, on je upozorio da bi predložena nova koaliciona vlada predstavljala “opasnost za sigurnost” zemlje.

Netanyahue je pozvao desničarske političare da ne podržavaju ovaj sporazum nakon što je ultranacionalistički političar Naftali Bennett rekao da će se pridružiti pregovorima sa suprotstavljenim Yairom Lapidom.

Lapid ima rok do srijede da formira novu koalicionu vladu, a ako uspije to bi značilo kraj Netanyahuove vladavine kao premijera s najdužim stažem u zemlji, prenosi BBC.

Netanyahu, kojem se sudi za prevaru, nije uspio dobiti odlučujuću većinu na opštim izborima u martu. Bilo je to četvrto nedovoljno ubjedljivo glasanje u zemlji u dvije godine – i opet nije uspio osigurati koalicijske saveznike.

“Ne formirajte ljevičarsku vladu – takva vlada opasna je za sigurnost i budućnost Izraela”, rekao je 71-godišnjak koji je na vlasti već 12 godina i dominira izraelskom politikom.

Netanyahu je optužio Bennetta da je “zavarao javnost” i da je počinio “prevaru stoljeća” – alurdirajući na prethodna javna obećanja čelnika stranke Yamina da se neće udružiti s Lapidom.

Bennett je ranije najavio da će se njegova stranka pridružiti pregovorima o formiranju vladajuće koalicije u televizijskom obraćanju.

“Netanyahu više ne pokušava formirati desničarsku vladu jer dobro zna da je nema”, kazao je Bennett te dodao: “Učinit ću sve da s mojim prijateljem Yairom Lapidom formiram vladu nacionalnog jedinstva”.

Prije najave, izraelski mediji izvijestili su da će prema predloženim uslovima sporazuma, Bennett zamijeniti Netanyahua na mjestu premijera, a kasnije će ustupiti mjesto Lapidu u skladu sa sporazumom o rotaciji. Ovaj dogovor još uvijek nije službeno potvrđen.

Predložena koalicija okupljala bi frakcije desnice, ljevice i centra izraelske politike. Iako stranke imaju malo zajedničkog u političkom pogledu, ujedinjene su u želji da Netanyahua skinu sa vlasti.

Lapid, bivši ministar finansija, dobio je rok do 2. juna da formira novu koalicionu vladu nakon što Netanyahu to nije uspio. Njegova stranka Yesh Atid na posljednjim je izborima zauzela drugo mjesto nakon desničarskog Likuda.

Bennetova stranka ima ključnih šest mjesta u 120-članom parlamentu što bi pomoglo da predložena opoziciona koalicija dobije jasnu većinu.

Autor: Slobodnaevropa.org