Nelson: Zbog građana sam sretan što su stigle vakcine

BiH Vijesti

Sjedinjene Američke Države čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv Covid-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo, saopćeno je iz USAID-a.

Pošiljke su omogućene putem COVAX mehanizma, globalne inicijative za podršku jednakom pristupu cjepivima protiv Covid-19, a sredstva za kupovinu vakcina je investirala Vlada BiH. Prvih 24.300 doza cjepiva “BioNTech”/”Pfizer” stiglo je u BiH, a 26.400 doza cjepiva “AstraZeneca” trebalo bi stići do kraja dana.

– Zbog građana Bosne i Hercegovine sretan sam što su stigle vakcine protiv Covid-19 koje finansira vlada BiH, a koje mogu pomoći u zaustavljanju ubrzanog širenja virusa koji imamo posljednjih sedmica. Sve zemlje trebaju pristup vakcinama protiv Covid-19 kako bi se zaustavila pandemija, i apeliramo na ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević i Vijeće ministara da nastave raditi na hitnoj dopremi i distribuciji vakcina – rekao je američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

Globalno, Sjedinjene Američke Države su obećale inicijalni iznos od 2 milijarde dolara – od ukupno planiranih 4 milijarde dolara – Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), za podršku COVAX-u, što SAD čini najvećim kontributorom globalnom pristupu vakcinama protiv Covid-19.

Američki doprinosi COVAX-u, putem USAID-a, će podržati kupovinu i isporuku sigurnih i efikasnih cjepiva protiv Covid-19 za najugroženiju svjetsku populaciju u 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Ova podrška je presudna za kontrolu pandemije, usporavanje pojave novih varijanti te pomoć u ponovnom pokretanju globalne ekonomije, saopćeno je iz USAID-a.

Autor: Avaz.ba