Nelson: U rješavanje migrantske krize trebaju se uključiti svi u BiH

BiH Vijesti

Američki amabasador u BiH Erik Nelson (Eric) izjavio je da su izbori u Crnoj Gori bili uspješni jer su sprovedeni na miran i demokratski način, uz poštivanje manjina i međusobni dijalog.

– Mislim da je naš ambasador u Podgorici to najbolje rekao. Izbori održani u nedjelju, 30. avgusta, su bili uspješni, dobrim odzivom građana – rekao je Nelson na “Nezavisne novine”.

Na pitanje da prokomentira negativne reakcije iz Sarajeva, Nelson je istakao da je ključ za demokratiju poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava.

– Važno je da se svi fokusiramo na te temeljne stvari, i važno je i da se ljudi u BiH fokusiraju na trenutne izazove ovdje. Važna su prava svakog građanina bez obzira gdje živi i koje je etničke grupe – rekao je Nelson.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Nelson je naveo da je dejtonskim mirom završen rat u BiH, a Ustav koji je proizašao pružio je početnu poziciju da se zemlja ponovo izgradi.

– Međutim, nijedan Ustav nije vječan, a BiH mora usvojiti promjene koje će omogućiti da bolje funkcioniše i da je učini bezbjednijom i naprednijom. Mnogo reformi treba sprovesti u BiH, neke će se odnositi na promjene Ustava, ali sve će zavisiti od ustavnih procedura i zahtijevati dijalog i kompromis – rekao je Nelson.

Osvrćući se na odluku Predsjedništva BiH o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, koja je usvojena bez konsenzusa, Nelson je naveo da Amerika vjeruje u moć demokratije i moć građana da odluče kakvu vlast žele.

– CIK BiH je zatražio našu pomoć, a Međunarodna Fondacija za izborne sisteme ima iskustvo širom svijeta da ponudi ekspertske savjete. Oni mogu pružiti savjete u vezi sa, recimo, izbornim spiskovima. Ti savjeti onda mogu pomoći CIK-u BiH kako da te savjete primijeni. Sve aktivnosti će preduzimati domaće institucije u BiH – tvrdi Nelson. 

Osvrćući se na to što je član Predsjedništva MiH Milorad Dodik izrazio zabrinutost da bi ta agencija mogla ugroziti integritet izbora i da će se o tome izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske, Nelson je rekao da se nada da će debata u BiH o ovoj temi biti vođena na osnovu činjenica.

Kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH, Nelson kaže da SAD pomažu institucijama BiH u osiguravanju  granica, što je veoma značajno.

– Ovo je humanitarna kriza i mi stojimo zajedno s vama i EU da pomognemo tim ljudima da imaju sklonište. U ovaj posao treba da se uključe svi u BiH, ne samo pojedini kantoni u FBiH – rekao je Nelson za “Nezavisne”.

Autor: Avaz.ba