Ne, talibani nisu objesili čovjeka iz američkog helikoptera Black Hawk

Svijet Vijesti

Društvenim mrežama i medijima jučer se munjevito proširio snimak koji prikazuje američki helikopter s kojeg visi čovjek.

Iz snimka koji se proširio prvobitno nije bilo posve jasno je li čovjek svezan užetom ili je obješen, odnosno je li živ ili mrtav.

Ted Cruz: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera. Nezamislivo

Mnogi protivnici američkog predsjednika Joea Bidena, uključujući američkog republikanskog senatora Teda Cruza, na društvenim su mrežama tvrdili da su talibani iskoristili američki helikopter kako bi objesili čovjeka.

“Ova zastrašujuća slika pokazuje afganistansku katastrofu Joea Bidena: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera Black Hawk. Tragično. Nezamislivo”, napisao je Cruz, retvitajući ovu snimku.

“Ovo je apsolutno sranje, vidjeti talibane kako sada lete američkim helikopterima Black Hawk, vješajući ljude za vrat! Ovo američkom predsjedniku nikada neće biti oprošteno!” komentirao je britanski veteran ratova u Iraku i Afganistanu i dobitnik odličja Iron Cross, Trevor Coult, uz screenshotove na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obješena iz helikoptera.

No ispostavilo se da to nije istina.

Snimak jest stvaran, ali ne prikazuje obješenu osobu

Naime, ispostavilo se da snimka jest stvarna (iako nije posve jasno kad je snimljena), ali ne prikazuje osobu obješenu iz helikoptera, nego osobu koja visi s helikoptera u pojasu za penjače. Konkretno, na kasnije objavljenim fotografijama vidi se kako osoba koja visi s helikoptera maše ljudima okupljenima na tlu, što jasno dokazuje da je osoba živa.

Snimku je prvo objavila stranica Taliban Times, koja se predstavlja kao službena stranica Islamskog Emirata Afganistana, kako su talibani nazvali Afganistan nakon što su ga osvojili.

Bilal Sarwary, slobodni afganistanski novinar, na Twitteru je objavio da snimka prikazuje helikopter kojim upravlja pilot kojeg su obučili SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok s helikoptera u pojasu visi talibanski vojnik s talibanskom zastavom.

Autor: Avaz.ba