NATO pozvao Tursku da smiri napetosti u Nagorno Karabahu

Svijet Vijesti

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Tursku, glavnog saveznika Azerbajdžana, da “iskoristi svoj utjecaj kako bi smirila napetosti” u Nagorno Karabahu, gdje bjesni sukob u kojemu sudjeluju azerbajdžanska vojska i armenski separatisti.

“Očekujem da će Turska iskoristiti svoj utjecaj kako bi smirila napetosti”, istaknuo je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Ankari koju je održao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

“Sve strane moraju odmah prekinuti borbe i okrenuti se mirnom rješenju”, dodao je.

Turski ministar vanjskih poslova pozvao Armeniju da prekine “okupaciju”

Cavusoglu, čija se zemlja zauzima da separatisti koje podupire Armenija prekinu “okupaciju” Nagorno Karabaha, ocijenio je pak da i NATO treba “pozvati Armeniju na povlačenje” iz enklave i na poštovanje “teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana”.

Usto je optužio Armeniju za “ratne zločine” koje je počinila u napadima na područja na kojima žive civili.

Stoltenberg i Cavusoglu su se u razgovoru osvrnuli i na napetosti između Turske s jedne te Grčke i Cipra s druge strane u vezi s istraživanjem nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

Nakon pokazivanja sile i huškačkih izjava u kolovozu Ankara i Atena su se u rujnu dogovorile o nastavku “pripremnih pregovora”.

Autor: Hina