Naređena hitna evakuacija nekoliko gradova u Nizozemskoj (VIDEO)

Svijet Vijesti

Nakon što su strašne poplave zahvatile Njemačku i Belgiju, više hiljada ljudi na jugu Nizozemske dobile su obavještenje da se brzo evakuiraju kako bi izbjegli poplave pošto je vodostaj rijeka veoma visok i postoji opasnost da će se izliti iz korita.

Očekuju scenario sličan Njemačkoj

Nekoliko gradova i sela duž rijeke Meuze u provinciji Limburg dobilo je obavještenje da mještani pronađu skloništa do sutra popodne pošto postoji velika šansa da će im domovi u narednim satima biti poplavljeni.

Visine rijeka Meuze i Rur dostigle su danas rekordne nivoe i prešli su visinu koja je dovela do velikih poplava 1993. godine i 1995. godine.

Bujica već srušila jedan most

U Valkenburgu, južno od Limburga, nedaleko od granice sa Belgijom i Njemačkom, bujica je već zahvatila centar grada zbog čega je evakuisano nekoliko Domova za stare. Srušen je najmanje jedan most. Više kuća je poplavljeno u toj provinciji i više stotina vojnika je poslato da pomogne u borbi protiv bujice.

Za sada nisu prijavljene žrtve i situacija je manje opasna nego u susjednoj Njemačkoj gdje je poginulo više desetina ljudi, a veći broj se vodi kao nestao.

Autor: Avaz.ba