NAPETO NA KOSOVU: Srbi blokirali prijelaz Jarinje u oba smjera, pripadnici specijalne jedinice ROSU traže da se raziđu…

Svijet Vijesti

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Oko 20 vozila specijalne jedinice ROSU, od čega više od 10 blindiranih, raspoređeno je jutros na dva administrativna prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su jučer i u noći između subote i nedjelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na sjeveru Kosova, javljaju beogradski mediji.

– Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju – rekao je jučer predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz policije Kosova potvrdili su kasnije za medije da se kontejneri na Jarinju postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prijelaza.

Tim povodom se jučer oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana “počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamjenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama”.

– Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom – kazao je Petković.

Kako javlja reporter portala “Kosovo online” sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica ROSU i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije

Oni su zaustavili saobraćaj u obJe kolovozne trake, a specijalne jedinice ROSU traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primJetna velika tenzija.

Autor: Slobodna-bosna.ba