Najmlađa avijatičarka kreće sama na put oko svijeta

Magazin

Pilot Zara Ruterford (19) poletjela je juče na svoje tromjesečno putovanje oko svijeta i najmlađa je žena koja će samostalno letjeti.

Ruterfordova je sa aerodroma Kortrijk-Vevelgem na zapadu Belgije otputovala svojom ultralakom “Ajkulom”, najbržim mikrolakim avionom na svijetu, piše Rojters.

Britansko-belgijska avijatičarka se nada da će njeno putovanje ohrabriti više djevojaka i žena da studiraju i rade u STEM-u, oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike, piše Rojters.

“Voljela sam oduvijek vazduhoplovstvo i STEM oblasti, ali nisam vidjela mnogo drugih žena i djevojaka koje se ovim bave. Uvijek sam mislila da je to prilično tužno i obeshrabrujuće”, rekla je Ruterford za britansku agenciju i dodala da se nada da može da ohrabri djevojke da uđu u to polje.

Ruterfordova cilja na titulu od Šeste Vajs, koja je sa 30 godina postala najmlađa žena koja je sama letjela svijetom, a najmlađi muški pilot Mejson Endru imao je 18 godina kada je krenuo na put.

Ruta Ruterfordove će trajati oko tri mjeseca, sa zaustavljanjem u 52 zemlje uključujući Grenland, Kinu i Nikaragvu, gdje će boraviti sa lokalnim porodicama ili u hotelima.

Ruterfordova je dijete pilota i ima san da sljedeće godine ode na univerzitet kako bi postala astronaut.

“Volim avanturu i mislim da je prostor vjerovatno najveća avantura”, rekla je Zara.

Autor: Tanjug