Najmanje 724 mrtva i 2800 ozlijeđenih u potresu na Haitiju. Prijeti tropska oluja

Svijet Vijesti

Broj umrlih u snažnom potresu na Haitiju popeo se na najmanje 724, potvrdile su lokalne vlasti. Mnogi se još smatraju nestalima, a broj ozlijeđenih narastao je na 2800.

Haićani su se tijekom noći pokušavali probiti kroz ruševine zgrada kako bi pronašli zarobljene prijatelje i bližnje. Napore spasilaca mogla bi dodatno otežati tropska oluja Grace koja se približava Haitiju, prijeteći bujicama i poplavama, priopćila je nacionalna meteorološka služba Sjedinjenih Država.

Potres magnitude 7.2 stupnja po Richteru srušio je brojne kuće u siromašnoj zemlji koja se oporavljala od razornog potresa iz 2010. te je bez državnog čelnika nakon ubojstva predsjednika prošloga mjeseca.

Najgore je prošao sjeverozapad zemlje, pogotovo područje oko grada Les Cayesa. Crkve, hoteli, bolnice i škole teško su oštećeni ili uništeni, dok su zatvori uslijed potresa koji je pogodio Haiti u 8:29 ostali bez zidova.

“Moramo pokazati veliku solidarnost”, kazao je premijer Haitija Ariel Henry, neurokirurg koji vodi zemlju nakon šokantnog atentata na predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja.

Šteta je ogromna

Neki su Haićani rekli da će subotu navečer provesti spavajući na otvorenom, traumatizirani sjećanjima na potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru iz 2010., čiji je epicentar bio puno bliže glavnom gradu Port-au-Princeu. Tada je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju stanovnike kako kroz uske otvore srušenog zida pokušavaju izvući šokirane i izbezumljene ljude.

Pristup najteže pogođenim područjima komplicira činjenica da ključne pristupne ceste u dijelovima Haitija kontroliraju bande.

Prema nepotvrđenim izvještajima koji cirkuliraju društvenim mrežama, bande bi mogle propustiti pomoć.

Nakon Moiseovog ubojstva, za koje vlasti tvrde da ga je izvela skupina uglavnom kolumbijskih plaćenika i haićanskih pomagača, premijer Henry rekao je kako će vlasti nastojati održati nove predsjedničke izbore što je prije moguće.

Međutim, prema medijskim napisima s početka tjedna, izbori predviđeni za rujan mogli bi se održati tek u studenom, a kaos izazvan potresom vjerojatno će otežati održavanje izbora.

Nastavit ćemo rasti”

Potres se osjetio sve do Jamajke i Kube, a zemlje regije brzo su pružile pomoć Haitiju.

“Tužan sam zbog razornog potresa koji se jutros dogodio u Saint-Louis du Sudu na Haitiju. Putem USAID-a podržavamo procjenu štete i pomažemo oporavku i obnovi”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Haićani su u prošlom desetljeću znali imati loša iskustva s međunarodnim humanitarnim organizacijama i mirovnim misijama.

Djelatnici Oxfam Internationala bili su u središtu skandala koji je izbio zbog seksualnog uznemiravanja, dok je izbijanje kolere, povezano sa snagama UN-a, dovelo do tisuća mrtvih.

Skandal sa seksualnim nedoličnim ponašanjem u čijem je središtu Oxfam International oborio je rekord dobrotvornih djelatnika na Haitiju, dok je izbijanje kolere povezano s mirovnjacima UN-a dovelo do tisuća smrtnih slučajeva.

Teniska zvijezda Naomi Osaka, čiji je otac podrijetlom s Haitija, na Twitteru je izrazila tugu zbog potresa, poručivši da će za obnovu Haitija donirati cjelokupni iznos nagrade koju će osvojiti na narednom turniru.

“Znam da je krv naših predaka snažna”, kazala je.

“Nastavit ćemo rasti”, dodala je.

Autor: Hina / Index.hr