Merkel raspravlja s čelnicima saveznih država o jačanju restriktivnih mjera

BiH Vijesti

Planirano je da njemačka kancelarka Angela Merkel raspravlja u nedjelju o jačanju restriktivnih mjera s čelnicima saveznih država, dok je broj zaraženih od koronavirusa u porastu i povećavaju se pozivi na akciju, saopćili su izvori bliski toj tematici za Reuters.

Njemačka je u parcijalnom lockdownu šest sedmica, dok su barovi i restorani zatvoreni, ali su prodavnice i škole otvorene. Neke regije već su uvele oštrije mjere.

Rasprave u nedjelju fokusirat će se na to da li prodavnice trebaju ostati otvorene uoči božićnih praznika i o tempiranju takvog poteza, saopćili su izvori koji su tražili da ostanu anonimni.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je za medijsku grupu RND u subotu da kapaciteti jedinica intenzivne njege počinju da bivaju preoterećeni i da Njemačka ne bi trebala čekati do Božića da reaguje.

– Moramo pojasniti kako će se situacija sada razvijati. U suprotnom, pandemija će se potpuno oteti kontroli – kazao je.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, bila je uspješnija od većine evropskih zemalja u držanju pandemije pod kontrolom tokom prvog vala u martu i aprilu, ali se bori da suzbije drugi val, kako ga naziva, „blagim lockdownom“.

Dnevni broj zaraženih porastao je na 28.438, dok broj preminulih iznosi 496, pokazali su u subotu podaci instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI), prenosi Reuters.

Autor: Fokus.ba