Merkel: Još jedno zatvaranje izbjeći po svaku cijenu

Svijet Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da želi učiniti sve što je u njenoj moći kako bi izbjegla još jedno zatvaranje na nivou države, jer se broj zaraženih koronavirusom ponovo povećava u najvećoj evropskoj ekonomiji.

– Svi želimo izbjeći još jedno zatvaranje i to možemo postići – rekla je Merkel, dodajući da ljudi znaju mnogo više o tome kako zaštititi sebe i zdravstveni sistem nego u martu, kada je uvedeno zatvaranje, prenio je Reuters.

Merkel i čelnici 16 njemačkih država dogovorili su se da će ograničiti veličinu skupova i kazniti one koji se ne budu pridržavali pravila u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa tokom jeseni i zime.

Njemačka kancelarka je naglasila da zatvaranje treba izbjeći po svaku cijenu.

Prema evropskim standardima, Njemačka je do sada imala relativno nisku stopu zaraze i smrtnosti tokom pandemije, ali Merkel je rekla da bi slučajevi mogli doseći 19.200 slučajeva zaraze dnevno ako se nastave trenutni trendovi.

Zemlja je u utorak prijavila 2.089 novih slučajeva koronavirusa, što znači da je ukupan broj zaraženih 287.421 i ukupno 9.471 smrtni slučaj, navodi Institut za zarazne bolesti Robert Koch.

Autor: Fena