Merkel i Biden razgovarali o stanju u Afganistanu

Svijet Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o potrebi da usko surađuju u Afganistanu, gdje se nastavlja masovna evakuacija iz kabulske zračne luke, javlja Anadolija.

U saopćenju Steffena Seiberta, glasnogovornika njemačke vlade, navedeno je kako su Merkel i Biden razgovarali o dešavanjima u Afganistanu.

Merkel je tom prilikom kazala kako je potrebno, koliko je to moguće, omogućiti napuštanje zemlje mnogim Afganistancima koji su pružali podršku Njemačkoj.

Merkel i Biden donijeli su odluku o nastavku bliske saradnje, uključujući njemačku vojsku i američke snage na aerodromu u Kabulu.

Dvoje lidera su saglasni da je potrebno, koliko je to moguće, omogućiti ljudima koji trebaju zaštitu, a žele napustiti zemlju.

Merkel je telefonom razgovarala i s predsjednikom Uzbekistana Shavkatom Mirziyoyevim kojem je zahvalila na logističkoj podršci njemačkim letovima evakuacije.

Kancelarka je sinoć razgovarala s premijerom Pakistana Imranom Khanom i katarskim emirom Sheikh Tamimom bin Hamadom al-Thanijem.

Tom prilikom ponovila je poziv talibanima da odustanu od nasilja, poštuju ljudska prava i omoguće siguran odlazak iz Afganistana onima koji to žele.

Autor: Anadolija