Merkel: Divim se demonstrantima iz Bjelorusije

Svijet Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas oštro Bjelorusiju, rekavši da se u toj zemlji zalaganje za demokratiju gazi nogama.

Ona je rekla da je hrabrost i odlučnost mirnih demonstranata zadivljujuća.

Merkelova se, u nedjeljnoj video-poruci, osvrnula na Međunarodni dan demokratije, koji se slavi u utorak, i pozvala građane da svakog dana budu svjesni koliko je dostignuće demokratija.

“Isplati se demokratiju u Njemačkoj stalno jačati. Čvrsto utemeljenje demokratskih vrijednosti je velika sreća na kojoj nam mnogi u svijetu zavide”, istakla je kancelarka.

Ona je ocijenila da demokratija, nažalost, nije nešto što se podrazumijeva širom svijeta.

“Autoritarni sistemi mogu, takođe, biti ekonomski uspješni, ali na račun elementarnih osnovnih prava. To nije naš evropski put”, istakla je Merkelova.

Takođe je kazala da mnogi ograničenja uslijed pandemije korona virusa posmatraju kao opterećenje po demokratiju i rekla da razumije pojedine kritičare.

Naglasila je da svako u Njemačkoj može da kritikuje odluke vlade i to izrazi na mirnim demonstracijama, podsjećajući da je visoka vrijednost pravne države.

“Međutim, široko diskutovane mjere su djelovale i ostaju važne”; podvukla je Merkelova, dodajući da činjenica da velika većina građana mjere primjenjuje u cilju zaštite slabijih predstavlja izraz zajedništva, na šta je posebno ponosna.

Autor: Tanjug