Merkel danas u Beogradu s Vučićem

Svijet Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovat će danas u zvaničnu posjetu Srbiji.

Merkel bi na Aerodrom “Nikola Tesla” trebalo da stigne oko 16 sati, a svečani doček bit će joj organizovan ispred Palate Srbija.

Nakon toga predviđen je razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u četiri oka, na kojem će, kako je ranije saopšteno iz njemačke Vlade, biti pokrenuta važna pitanja.

– U fokusu razgovora bit će bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive – izjavila je ranije zamjenica portparola njemačke Vlade Martina Fic.

Nakon razgovora Merkel i Vučić dat će izjave za medije.

Vučić je ranije, povodom posjete njemačke kancelarke, izjavio da je to velika čast za Srbiju i da je bitno da sa Merkel razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

– Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji. Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata – rekao je Vučić.

Iz njemačke Vlade ranije je saopšteno da će Merkel sutra posjetiti Albaniju, gdje će u Tirani prvo imati bilateralni sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom, a nakon toga će prisustvovati ručku s premijerima zemalja Zapadnog Balkana na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s premijerima Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Autor: Srna