Merkel Bidenu obećala pojačanu suradnju, kaže da je SAD najvažniji partner Njemačke

Svijet Vijesti

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel ponudila je danas novoizabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu pojačan angažman Njemačke na međunarodnom planu te istaknula da postoje brojna područja na kojima dvije zemlje moraju ojačati suradnju.

“Mi Nijemci i Europejci svjesni smo toga da u transatlantskoj suradnji moramo preuzeti više odgovornosti. U to spadaju i pojačani napori da vlastita uvjerenja bolje predočimo svijetu”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) u svom prvom direktnom obraćanju nakon što je Joe Biden proglašen izabranim predsjednikom SAD-a.

Merkel istaknula važnost odnosa SAD-a i Njemačke

Merkel, koja je u subotu već pismeno čestitala Bidenu, istaknula je važnost odnosa Berlina i Washingtona.

“Amerika jest i ostaje naš najvažniji saveznik koji od nas, i to s pravom, očekuje pojačani angažman na polju sigurnosti i zastupanja vlastitih uvjerenja u svijetu”, rekla je Merkel.

Washington godinama od Njemačke traži povećanje doprinosa za NATO, ali je taj pritisak za vrijeme vladavine Donalda Trumpa bio osobito pojačan. Merkel je naglasila kako postoje mnoga područja na kojima SAD i Njemačka, kao dio Europske unije, moraju intenzivirati suradnju.

“Tu je borba protiv pandemije koronavirusa, protiv klimatskih promjena, kao i terorizma”, rekla je Merkel.

Kaže da se SAD i EU moraju boriti za otvoreno gospodarstvo
Njemačka kancelarka također je istaknula kako se SAD i EU moraju boriti i za “otvoreno svjetsko gospodarstvo” kao temelj blagostanja s obje strane Atlantika.

Merkel je rekla kako se rado prisjeća kvalitetnih razgovora s Bidenom koje je ranije vodila te se, kako je naglasila, “veseli” što će upoznati i novoizabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

“Kao prva žena na ovoj poziciji i dijete dvoje useljenika Harris je za mnoge ljude inspiracija i primjer za šanse koje otvara Amerika”, zaključila je Merkel.

Autor: Hina