Meksiko pogodio potres magnitude 7, na nebu plavo svjetlo (VIDEO)

Svijet Vijesti

Zemljotres magnitude 7.0 pogodio je danas područje 11 milja (17 kilometara) sjeveroistočno od Acapulca u meksičkoj saveznoj državi Guerrero, izvijestila je američka geološka služba USGS.

Izazvao je podrhtavanje građevina, a stanovnici su istrčali na ulice.

Prema izvještaju civilne zaštite, potres je uzrokovao odrone kamenja i klizišta koja su pala na ceste. Prema izjavama svjedoka, oštetio je i građevine u Acapulcu.

Gradonačelnica Mexica Claudia Sheinbaum rekla je da u glavnom gradu te države za sada nema dojava o velikim štetama.

Magnituda potresa prvo je bila izmjerena na 7.4, a USGS je izvijestio da se radilo o vrlo plitkom potresu, na 12.5 kilometara ispod zemljine površine, što je povećalo efekt podrhtavanja.

Na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama se vidi da se nakon potresa na nebu iznad Acapulca pojavila plavičasta svjetlost.

Iako su se pojavile informacije da se radi o eksplozijama na električnim vodovima, moguće objašnjenje je i da se radi o prirodnom fenomenu koji se pojavljuje kod snažnijih potresa.

Naime, kad se tektonske ploče trljaju jedna od drugu, duž vertikalnih racjepa stvara se električni naboj koji može putovati prema površini te u interakciji s atmosferom stvoriti svjetlost.

Autor. Hina