Makron: Razumijem bijes građana, ali nasilje je neprihvatljivo

Svijet Vijesti

Francuski predsjednik Emanuel Makron je poručio danas da je nasilje nespojivo sa demokratijom. Bez obzira na jučerašnji incident i dalje će neposredno komunicirati sa građanima u javnosti.

Nakon što ga je juče prilikom posjete jugoistočnom dijelu Francuske jedan građanin ošamario, Makron je izjavio kako razumije nezadovljstvo građana, ali da je nasilje potpuno neprihvatljivo u demokratskoj državi.

“Razumem bijes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno da izraze. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bijes i uznemirenost zbog određenih odluka, a uvek sam tu da to čujem i ponekad mogu da dam odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji”, poručio je francuski predsjednik, prenosi Gardijan.

On je dodao kako će uprkos incidentu i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.

“Nastaviću da idem svuda. Ne smijemo ustuknuti pred nasiljem, a posebno nasiljem nad javnim službenicima. Ne treba da gubimo previše vremena na ovo”, rekao je Makron.

Francuski predsednik, koji se nalazi na turneji kako bi osetio „puls zemlje nakon pandemije”, ošamaren je tokom šetnje u južnoj Francuskoj dok je pozdravljao građane.

Policija je nakon incidenta privela 28-godišnjeg Demijena Tarela koji je ošamario Makrona, a koji prema istražiteljima nije bio poznat policiji pre ovoga. Tom je prilikom uhapšen i njegov prijatelj koji je snimio ceo incident.

Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Autor: Tanjug