Makron prikazan kao Hitler, odmah reagovao

Svijet Vijesti

Pravni zastupnici francuskog predsjednika Emanuela Makrona podnijeli su tužbu protiv Mišel-Anž Florija.

Mišel-Anž Florija je vlasnik preduzeća za ulično oglašavanje koji je svoje bilborde iskoristio za ono što je nazvao vježbom političke satire postavljanjem slike na kojoj se vidi predsjednik Emanuel Makron obučen kao Adolf Hitler.

Makronovi advokati podnijeli su tužbu protiv Mišel-Anž Florija, navodeći da prikazi predstavljaju javnu uvredu, a Flori je rekao da ga je policija kontaktirala postupajući po tužbi.

Slučaj se, prema pisanju Rojtersa, pretvorio u test u kom Francuska povlači granicu između slobode izražavanja i uvrede.

Flori je postavio bilborde na kojima je Makron obučen kao Hitler kao odgovor na zakon koji je parlament usvojio ovog mjeseca i koji zabranjuje ljudima pristup nekim javnim mjestima, osim ako nisu u potpunosti vakcinisani protiv kovida-19 ili ako mogu da pokažu negativni test.

Neki Makronovi protivnici kažu da novi zakon gazi građanske slobode i optužuju predsjednika da se ponaša kao diktator. Administracija, sa druge strane, tvrdi da bi trebalo podstaći veće stope vakcinacije.

Flori, čiji su bilbordi postavljeni na jugu Francuske, rekao je da je konsenzus u njegovoj zemlji na strani “Šarli Ebdoa”.

“Ali kada se radi o ismijavanju predsjednika predstavljajući ga kao diktatora, onda to postaje bogohuljenje, onda je to neprihvatljivo”, rekao je Flori u intervjuu za Rojters.

Žan Enoki, Makronov advokat, rekao je da je tužba podnijeta “zbog uvredljive prirode poređenja predsjednika Republike sa Adolfom Hitlerom”.

Predstavnik Makronove stranke rekao je da je podneo zasebnu tužbu zbog uvrede i izazivanje mržnje.

Administracija francuskog predsjednika odbila je da komentariše slučaj.

“Nisam ovo uopšte očekivao. Da će predsjednik podneti žalbu protiv francuskog državljanina. Pravim karikature. Ljudima se to može i ne mora svidjeti, ali svejedno je, karikatura će ostati karikatura”, rekao je Flori.

Autor: B92