Majkić smatra da je kašnjenje veliko: Digitalizacija pokazuje da je u BiH nemoguć dogovor

BiH Vijesti

Hrvatska je digitalizaciju završila za četiri godine, Srbija za devet, a u BiH ovaj proces traje 16 godina

Proces digitalizacije u BiH samo je još jedan od pokazatelja stanja u BiH i nemogućnosti dogovora o bilo kojoj bitnoj temi, istakla je srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Uraspravi o Izvještaju o izvršenoj reviziji efekta o temi “Digitalizacija TV signala u BiH“ Majkićeva je ocijenila da se radi o nesrećno izabranoj temi za reviziju efekta.

– Ako imamo ovoliko kašnjenje u procesu digitalizacije, jasno je da institucije nisu efikasne”, konstatovala je Majkićeva, koja je istakla da za sve ove godine nije bilo zajedničkog djelovanja i dogovora tri ključne institucije za proces digitalizacije – Savjeta ministara, Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Dom naroda nije usvojio Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji efekta o temi “Digitalizacija TV signala u BiH”, kao ni Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2019. godinu, te Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, koji je dostavila Centralna izborna komisija BiH.

Bez rasprave su usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i Izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji efekta o temi “Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH.

Autor: Oslobodjenje.ba