Kristijan Švarc-Šiling: Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice

BiH Vijesti

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

– Time je Incko održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcionira glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti. Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Armencima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan, i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena – rekao je Švarc-Šiling.

On je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

Autor: Avaz.ba