Kristijan Šmit: Gašenje požara je obaveza, domaće vlasti trebaju reagirati

BiH Vijesti

Nakon što su danas predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da pomogne u gašenju požara u Hercegovini donošenjem odluke o upotrebi helikoptera Oružanih snaga BiH, oglasili su se iz OHR-a.

Reakciju iz ureda Visokog predstavnika u BiH prenosimo u cijelosti:

– Požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima.

Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije – navode u saopćenju OHR-a.

Autor: Avaz.ba