Kremlj: Nećemo NATO-u postavljati ultimatume, ali situacija je na kritičnoj točki

Svijet Vijesti

MOSKVA ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom, već traži konkretne odgovore na sigurnosna pitanja koja je muče, priopćeno je iz Kremlja nakon što su danas u Bruxellesu započeli razgovori između NATO-a i Rusije.

Rusija želi jamstva da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Europi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u – što je glavna crvena linija za Savez i Kijev.

“Ne pregovaramo s pozicije sile”

Razgovori SAD-a i Rusije, održani u ponedjeljak u Ženevi, nisu urodili plodom.

“Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mjesta za bilo kakve ultimatume. No situacija je, glede paneuropske sigurnosti i naših nacionalnih interesa, dosegla kritičnu točku i ne možemo je dalje samo odgađati, a pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov također ponavlja da je Rusija spremna direktno pregovarati s Ukrajinom pod uvjetom da se ispune obveze iz postojećih sporazuma.

NATO: Brojni ruski zahtjevi su neprihvatljivi

NATO tvrdi da su brojni ruski zahtjevi dostavljeni u prosincu neprihvatljivi, uključujući poziv na smanjivanje aktivnosti Saveza na razinu iz ‘90-ih te obećanje da neće primati nove članice.

Na pitanje o mogućem članstvu Finske u NATO-u Peskov je odgovorio da NATO služi kao “instrument konfrontacije” te da Rusiju zabrinjava svako proširivanje Saveza.

Autor: Hina