Kineski predsjednik: Podržavat ćemo svjetski mir

Svijet Vijesti

PREDSJEDNIK Xi Jinping obećao je da će Kina uvijek podržavati ​​svjetski mir i međunarodna pravila, u jeku zabrinutosti koje su izrazile Sjedinjene Države i druge zemlje zbog sve veće asertivnosti te zemlje na globalnoj razini.

Komentari su uslijedili nakon što je Tajvan ovaj mjesec rekao da je vojna napetost s Kinom najgora u više od 40 godina, usred sve veće zabrinutosti da bi golemi susjed mogao vojnom silom pokušati vratiti otok s vlastitom samoupravom na koji polaže pravo.

U govoru, kojim je obilježena 50. obljetnica povratka Kine u Ujedinjene narode, Xi je rekao kako će ona uvijek biti graditelj svjetskog mira i zaštitnik međunarodnog poretka, objavila je državna novinska agencija Xinhua. 1971. Ujedinjeni narodi su izglasali priznanje Narodne Republike Kine, izbacivši Tajvan iz svjetske organizacije.

Xi: Odlučno se protivimo politici moći

Kina je također odlučnije postavila svoje zahtjeve za sporne teritorije s Indijom na svojoj himalajskoj granici, s nekim zemljama jugoistočne Azije nad dijelovima Južnog kineskog mora i s Japanom nad nekim otocima u Istočnom kineskom moru.

“Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i politike moći, unilateralizmu i protekcionizmu”, rekao je Xi, pozivajući na veću globalnu suradnju u pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promjene, kibernetička sigurnost i biosigurnost.

Pozvao je sve zemlje da promiču vrijednosti mira, razvoja, pravde, demokracije, slobode, koristeći izraz “zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva”, koji je skovao i prvi put spomenuo u srpanjskom govoru povodom 100. godišnjice vladajuće Komunističke partije.

Autor: Hina / Index.hr