Kabulom odjekuju rafali, Pentagon potvrdio: Odletio je i posljednji američki avion

Svijet Vijesti

Posljednji američki vojni avioni napustili su Afganistan, označavajući kraj najdužeg rata u kojima su učestvovale SAD.

Avioni su napustili Afganistan s trupama i preostalim članovima diplomatskog osoblja, izjavio je u ponedjeljak u Pentagonu komandant Centralne komande SAD, general Frenk Mekenzi (Frank McKenzie), prenosi CNN.

Američki odlazak označava kraj teškog, haotičnog i krvavog izlaska iz najdužeg rata Sjedinjenih Država.

Odlazak označava prvi put u gotovo dvije decenije da SAD i njihovi saveznici nemaju trupe na terenu u Afganistanu nakon što su na tamošnju misiju trošili dvije milijarde dolara godišnje, te nakon gotovo 2.000 ubijenih američkih vojnika.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta izjavio je u ponedjeljak da SAD neće imati civile na terenu nakon što američka vojska napusti Afganistan.

Zvaničnik je rekao da očekuju da će američka ambasada u Kabulu obustaviti sve trenutne aktivnosti.

Posljednji napori vezani uz evakuaciju trajali su sve do večernjih sati u ponedjeljak do utorka rano ujutro po lokalnom vremmenu kada je agencija Associated Press izvijestila, pozivajući se na jednog talibankog stražara na kabulskom aerodromu, da su nakon 20 godina rata poletjeli i posljednji američki avioni.

Istu je informaciju objavio i novinar Newsweeka iz Kabula, a nedugo potom potvrdili su je i u Pentagonu.

AFP je izvijestio da je širom Kabula nakon ovih izvještaja počela odjekivati rafalna paljba u znak slavlja zbog američkog odlaska.

Autor: Avaz.ba