Još porasle cijene nafte, godinama nisu bile ovako visoke

Svijet Vijesti

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga tjedna, petoga zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula novu najvišu razinu u tri godine jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3.9 posto, na 82.39 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 83.47 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4.6 posto, na 79.35 dolara, najvišu razinu od listopada 2014. godine.

Uzroci rasta cijena nafte

Rast cijena posljedica je oporavka gospodarstava od koronakrize i rasta potražnje za naftom, ali i ostalim energentima.

Unatoč snažnom rastu potražnje, početkom prošloga tjedna Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom odlučili su da će u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Cijene su ove godine već porasle više od 50 posto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput SAD-a i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo zakočiti oporavak gospodarstva od koronakrize. Stoga su pozvali OPEC da proizvodnju poveća značajnije.

No zajednički tehnički odbor skupine OPEC+ procijenio je u rujnu da će tržištu ove godine manjkati 1.1 milijun barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1.4 milijuna barela dnevno.

Skupina je pod pritiskom da osjetnije poveća opskrbu, ali strahuje da bi oporavak potražnje mogao omesti četvrti val pandemije, poručeno je iz OPEC-a.

Cijene nafte porasle su i zbog manjka ponude drugih energenata širom svijeta, zbog čega su cijene plina dosegnule rekordne razine. Takve cijene plina potaknule su neke proizvođače struje u Europi da ga zamijene mazutom.

Referentne cijene plina u nizozemskom TTF-u, preračunate u ekvivalent sirove nafte, iznosile su u petak oko 200 dolara za barel ako se kao osnova za izračun uzme ista količina energije, pokazuju Reutersovi izračuni.

“Ubrzani prijelaz s plina na naftu mogao bi dodatno potaknuti potražnju za sirovom naftom, koja bi se ove zime tako na sjevernoj hemisferi koristila za proizvodnju struje”, naveli su u bilješci analitičari ANZ-a.

U takvoj je situaciji Kina, primjerice, rudarskim tvrtkama u unutarnjoj Mongoliji u petak naložila da povećaju proizvodnju ugljena kako bi ublažile probleme u proizvodnji toplinske i električne energije.

Američka vlada priopćila je, pak, da su svi “alati uvijek na stolu” kako bi se riješio problem nedovoljne opskrbe energijom, što bi moglo uključivati i prodaju nafte iz strateških rezervi, dodaje Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Autor: Hina