Jako nevrijeme u Modriči, ulice poplavljene

BiH Vijesti

Kako su meteorolozi najavljivali proteklih dana, u Bosnu i Hercegovinu stiglo je nevrijeme.

Zbog kiše i pljuska koji je danas popodne zahvatio Modriču, došlo je do poplave u ulici Solunskih boraca.

Mještani iz ove ulice govore da su pozivali Vatrogasnu stanicu, gdje im rečeno da su imali više telefonskih poziva i prijava poplava.

Mještani upozoravaju da se slična situacija dešava svako malo, kada padnu veće količine kiše.

Navedena ulica je blokirana za saobraćaj, a mještani strahuju da se voda ne izlije u dvorišta i kuće.

Načelnik Jovica Radulović: Proglasit ćemo vanredno stanje u Modriči

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović je u izjavi za N1 kazao kako će na području ove opštine biti proglašeno vanredno stanje.

Radulović je naveo kako je zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se trebala steći jasnija slika u vezi sa situacijom u opštini na sjeveru Bosne i Hercegovine.

“Za sada imamo još uvijek opskurne informacije, ali je evidentno kako je nastala znatna šteta po domaćinstva. Mi ćemo biti prinuđeni da proglasimo vanrednu sitauciju. Također, morat ćemo zatražiti pomoć entitetskih organa”, poručio je Jovica Radulović.

Načelnik Modriče je za N1 naveo kako vlasti raduje informacija da je rijeka Bosna još uvijek u koritu i da nema opasnosti od njenog izlijevanja.

“Trenutno nema opasnosti od poplava kakve su bile 2014. godine”, kazao je načelnik Radulović.

Prema vremenskim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda od 16. do 19. jula u Bosni i Hercegovini očekuju se obilnije kišne padavine koje mogu uvjetovaiti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Kantonalna uprava civilne zaštite KS upozorava sva pravna i fizička lica da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina.

Autor: Nezavisne novine