Izraelski borbeni avioni pogodili su skladišta i proizvodne pogone, tvrde da pripadaju…

Svijet Vijesti

Izraelski vojni avioni napali su kasno sinoć uporišta Hamasa u Gazi, izvijestila je vojska nakon što je ranije u sukobima na granici teško ozlijeđen izraelski vojnik te je ranjen 41 Palestinac, uključujući i dva kritično.

Sukob se dogodio tokom protesta u Gazi koji je organizirao Hamas i druge frakcije kako bi izrazili podršku Jeruzalemu, gdje su sukobi Palestinaca i izraelske policije dovele do 11-dnevnog sukoba.

Stotine Palestinaca okupilo se u blizini utvrđene granice s Gazom, mnogi su pokušali prijeći ogradu, a drugi su bacali eksploziv prema izraelskim vojnicima, izvijestila je izraelska vojska.

“Trupe IDF-a (izraelska vojska) odgovorile su sredstvima za suzbijanje nereda, uključujući, po potrebi, i vatreno oružje”, navodi se u saopćenju vojske.

Među dvoje teško ozlijeđenih Palestinaca bio je i 13-godišnji dječak koji je pogođen metkom u glavu, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Ostale ozljede opisane su kao umjerene, uključujući i hice iz vatrenog oružja u udove, leđa i trbuh.

Izraelski borbeni avioni “pogodili su četiri skladišta i proizvodne pogone koji pripadaju Hamasu”, poručili su iz vojske.

Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti.

Vojska je također poslala dodatne snage u pogranično područje Gaze, a izraelski mediji navode da je vojska povećala razmještanje svog proturaketnog sistema Iron Dome.

Nasilje je uslijedilo nakon što je Izrael najavio obnavljanje katarske pomoći Gazi, u potezu koji se smatra podupiranjem krhkog primirja koje je posredovao Egipat u maju.

Samo nekoliko dana prije te objave, militanti iz Gaze lansirali su raketu prema Izraelu koju je oborio Iron Dome, to je bio prvi takav napad nakon primirja.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da su zračni napadi u subotu pokazali da Izrael “pokušava prikriti svoj neuspjeh i razočaranje pred postojanošću njihovog naroda i njihovim hrabrim otporom”.

Najmanje 250 Palestinaca i 13 u Izraelu ubijeno je u maju u sukobu, u kojem su militanti iz Gaze ispalili rakete prema izraelskim gradovima, a Izrael je odgovorio zračnim napadima.

Autor: Slobodna-bosna.ba