Izetbegović: Šutnja visokog predstavnika može dovesti do daljnje destabilizacije BiH

BiH Vijesti

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se javnosti nakon današnje sjednice ove stranke održane u Banjoj Luci.

Kako je istakao bilo je govora o brojnim temama, a novinarima je pročitao zaključke sa sjednice.

– Bosna i Hercegovina je prešla dug put u 26 godina. Sada postoji remetilačka politika SNSD-a koja traje već 15 godina, od obaranja Aprilskog paketa. Ta politika vodi u krizu i neizvjesnu situaciju. Ne postoji mogućnost jednostranog poništavanja ranije donesenih odluka. To je put u ćorsokak – rekao je Izetbegović.

Odlučili smo da pozovemo snage u RS-u da usvoje jedan demokratski kapacitet u ovom entitetu i da se zaustave za zajedničko dobro, jer stvari mogu otići u nekontroliranom smjeru, istakao je Izetbegović.

On je pozvao visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmid) da izvršava svoje obaveze.

– Njegova šutnja ohrabruje secesionističe politike, to može dovesti do daljnje destabilizacije BiH ali i cijele regije – rekao je Izetbegović.

Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida, Predsjedništvo SDA će zadužiti ovlaštene podnosioce da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povrede Ustava BiH,  kazao je.

Istakao je da traže od Tužilaštava BiH da u skladu sa svojim nadeležnostima i zakonskom obaveznom reagira na svaki pokušaj nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH, koji se nagovješatava.

– Donijeli smo i zaključak, u odnosu na Federalni parlament, da se požuri sa donošenjem prijedloga zakona i izmjena zakona dopinosa i pratećim zakonima, dakle da se smanje doprinosi kako bi se stvorio prostor za donošenje uredbe od strane Vlade Federacije kojom bi se sa 406 KM minimalna plaća podigla na 700 KM. O ovome se puno priča i krajnje je vrijeme da se to zaista uradi – naveo je Izetbegović.

Dodao je da su zataražili od Parlamenta Federacije da se donese zakon o dovršetku implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma na način da izdvoji jedan i po, do dva posto, od kompletnog federalnog budžeta u ovu svrhu, a sve to kako bi pomogli održivi povratak u RS, i kojim bi pomogli manjinski povratak Srba u Federaciju.

Također, istakao je da SDA podržava zajednički izborni nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj.

Autor: Avaz.ba