Islandu prijeti erupcija vulkana

Svijet Vijesti

Islandu prijeti erupcija vulkana, upozorili su naučnici.

Postoje “jaki znaci” da bi do vulkanske erupcije moglo doći u narednim danima zbog stalne seizmičke aktivnosti na planini Keilir, udaljene 30 kilometar od Rejkjavika, objavili su islandski mediji.

– Erupcija još nije počela, ali se radi o aktivnosti kakva prethodi erupciji – rekla je Kristin Jonsdotir iz Islandske meteorološke službe.

To bi bila prva erupcija u posljednjih 900 godina u blizini prijestonice Rejkjavka. U posljednjih sedam dana na Islandu je zabilježeno čak 10.000 podrhtavanja tla. Vidir Rejnison iz islandske Civilne zaštite naveo je da bi to bila prva erupcija u tom području još od 12. vijeka.

On je dodao da se ne očekuje “katastrofa”, već da će ljudi moći normalno da žive, ali je upozorio da ne bi trebalo ići u područje same planine.

Geofizičar Frajstin Sigmundson rekao je da ne očekuje eksploziju lave u slučaju erupcije, već je vjerovatnije da se dogodi takozvana erupcija pukotine u kojoj lava sporo izlazi kroz pukotinu u zemlji.

On ne očekuje ni da će u atmosferu biti izbačena velika količina pepela, što bi moglo da ugrozi avionski saobraćaj.

Ipak, mogao bi da bude ugrožen jedino na aerodromu Keflavik, koji je udaljen oko 20 kilometara od planine. Takođe, lava bi mogla da ugrozi puteve koji vode do tog aerodroma, prenosi “Sputnjik”.

Autor: Srna