Haos na aerodromu u Kabulu: Afganistanci pokušavaju što prije da se ukrcaju u vojni avion

Svijet Vijesti

Dok talibani slave u centru Kabula i slikaju se u uredu predsjednika Ašrafa Ganija, na međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai” nastavlja se evakuacija.

Uprkos svemu kako Evropljani tako i Afganistanci koji su sarađivali sa NATO i američkom armijom pokušavaju da spase kožu, jer se plaše osvete talibana, koji su skoro bez ispaljenog metka ušli u Kabul.

Tokom dana evakuacija uprkos ulasku Talibana u grad je nastavljena. Skoro sve evropske diplomate i članovi vojne misije članica NATO-a su na aerodromu koji osiguravaju američki marinci, dok se talibani nalaze okolo.

Sporadičnog pucanja i granatiranja ima, ali uprkos tome nastavlja se evakuacija.

O tome kako izgleda evakuacija ovjekovječio je svojim mobilnim telefonom ambasador Francuske u Afganistanu David Marton koji je snimio trenutak evakuacije transportnim helikopterom američke vojske, kao i trenutak kada ulaze u letjelicu radnici ambasade, a može se vidjeti i povjerljivi materijal.

S druge strane francuska ministarka Florens Parli (Florence Parly) saopćila je večeras da je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) naredio da dva transportna aviona C-130 i A-400M odlete u Ujedinjene Arapske Emirate odakle bi u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima započeli operaciju evakuacije i izvlačenja oko 200 državljana Francuske iz Afganistana. Avioni će letjeti na relaciji aerodrom Kabul-Abu Dabi, gdje će ih preuzimati pripadnici francuskog vazduhoplovstva i pripremit za povratak u matičnu državu.

Dok strane misije najavlju povratak ili ga realizuju isključivo vojnim transportnim avionima, pojavi se nakratko i jedan snimak haotičnosti na samom aerodromu, gdje veliki broj ljudi pokušava da se ukrca u transportni avion i izvuče iz Afganistana.

Većina evropskih zemalja odlučila je da evakuira svoje osoblje. Osim ambasada SAD, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije koje su evakuirale svoje osoblje, ostale su neke koje nastavljaju sa radom poput Ambasade Turske koja je najavila da neće povlačiti svoje diplomatsko osoblje poslije zauzimanja Kabula od strane Talibana.

Autor: Avaz.ba