GORI NA KAVKAZU: Vojska Karabaha otvorila vatru na više regija, Baku počeo kontraofanzivu…

Svijet Vijesti

Baku je optužio Erevan za napade u nekoliko pravaca, posebno za artiljerijsku paljbu na Terterski rejon, usljed čega je azerbejdžanska vojska pokrenula kontraofanzivnu operaciju duž cijelog fronta. Istovremeno, karabaška vojska je saopštila da su u toku lokalne borbe i operacija uništavanja neprijateljskih diverzantskih grupa.

“S armenske teritorije oblasti Berd, Čambarak, Vardenis i Goris, neprijatelj je pucao na teritorije azerbejdžanskih regija Tovuz, Kedabek, Daškešan i Kubadli. Neprijatelj je otvorio vatru i na teritoriju Agdžabedinskog rejona”, saopštila je pres-služba Azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

Istovremeno, vojni resor Azerbejdžana optužio je armensku vojsku da je tokom proteklog dana i u noći 28. oktobra, ne poštujući humanitarni prekid vatre, iz različitih vrsta oružja pucala na položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta, kao i naselja u blizini zone fronta.

Kako bi suzbila borbenu aktivnost oružanih snaga Armenije i obezbijedila sigurnost civilnog stanovništva, komanda azerbejdžanske vojske odlučila je da pokrene kontraofanzivnu operaciju trupa duž čitavog fronta.

Azerbejdžanska strana dodaje da su borbene operacije nastavljene uglavnom na agderinskom, hodžavenskom, fizulinskom, zangilanskom i kubadlinskom pravcu fronta i ističe da su neprijateljski pokušaji napada bili odlučno presječeni te da se on povukao, pretrpjevši gubitke.

“Usljed kontramjera koje su preduzete protiv oružanih snaga Armenije na različitim pravcima fronta, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih. Uništeno je nekoliko jedinica borbene tehnike neprijatelja. U napadu na artiljerijsku jedinicu neprijatelja uništeni su njegovi topovi i granate”, navedeno je u saopštenju.

Sa svoje strane, Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštila je o lokalnim borbama koje se nastavljaju na prvoj liniji fronta.

“Jedinice Armije odbrane nastavljaju operacije likvidacije diverzantskih grupa neprijatelja”, saopštila je karabaška vojska na Facebooku.

Vojska je situaciju u zoni sukoba tokom noći opisala kao stabilno napetu.

“Neprijatelj je uvečer nastavio da puca na naselja, između ostalog Martuni i sela Askeranskog rejona”, dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Autor: slobodna-bosna.ba