Goražde: Voda se povukla, ekipe civilne zaštite saniraju štete

BiH Vijesti

S prestankom intenzivnih padavina stanje u BPK Goražde danas je postepeno normalizirano. Bujice koje su u pojedinim mjestima ugrozile i stambene objekte većim dijelom su presušile, a rijeke i potoci su se vratili u svoja korita.

Ekipe goraždanske Civilne zaštite danas su bile angažirane u Mjesnoj zajednici Orahovice, gdje je situacija bila i najteža.

– Ima još posla, ali danas je stanje dosta bolje. Sad se saniraju propusti, oštećeni putevi, a vatrogasci sa pumpama ispumpavaju vodu iz kuće porodice Adilović u koju je voda bila prodrla. I mehanizacija je na terenu, popravlja put kod Faočića, a druga je krenula prema kući porodice Turčalo, kojoj nismo uspjeli prići. U toku dana trebao bi biti otvoren i put za Rudu Glavu, koji je u prekidu zbog klizišta – kazao nam je predsjednik MZ Orahovice Adem Mutapčić.

Nevolje stanovnicima najviše goraždanske mjesne zajednice donijele su padavine, ali i visoke temperature i oko metar i po snijega na okolnim vrhovima, koji se naglo otapao. S prestankom borbe sa bujicama i poplavama stanovnike Orahovica očekuje i nova sa niskim temperaturama i novim snijegom koji se najavljuje.

Autor: Avaz.ba