Forto: Nisam slagao ugostitelje, ako se nastavi pogoršanje morat ćemo pooštriti mjere

BiH Vijesti

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sinoć je saopćio da se tokom vikenda u Sarajevu uvodi lockdown koji će trajati od 20:00 sati u petak pa do 6:00 sati u ponedjeljak. Odluka je naišla na negodovanje, prvenstveno zbog toga što nije pojašnjeno šta je njen cilj i kako će utjecati na sprječavanje širenja zaraze.

Forto je kazao jutros za O kanal da je zdravstvo iscrpljeno i da se povećava priliv pacijenata. O novim mjerama je kazao da nije riječ o mjerama zatvaranja, već o mjerama podizanja svijesti.

– Naše zdravstvo je iscrpljeno, na granici pucanja, upravo to je razlog, zbog enormnog priliva pacijenata u njihove kapacitete, struka je kazala da se mora nešto učiniti, i evo učinili smo – rekao je.

Niz sastanaka s ugostiteljima

O protestima i negodovanju ugostitelja Kantona Sarajevo, kaže da nisu tačne tvrdnje koje iznose.

– Nije tačno da sam ih slagao, razumijem ugostitelje. Imali smo niz sastanaka i pokušali smo objasniti da ćemo morati oštrije reagovati ukoliko se ovako nastavi. Čekali smo poboljšanje do krajnje granice, međutim to se nije desilo. Ovo što sada radimo jeste zbog toga što struka kaže da je za vikend zapravo najviše širenje virusa.

Čekali do zadnjeg momenta

Vlada KS je apelovala na građane, kazao je, a na pooštravanje mjera se čekalo do zadnjeg momenta.

– Ovo nije samo mjera zatvaranja, ovo je mjera za podizanje svijesti i poziv građanima da se zaštite, da razmišljaju o zdravlju svojih najbližih i o sebi, ako se nastavi pogoršanje mi ćemo morati ići dalje sa pooštravanjem mjera. Ne postoji vlada u državi koja je više poklonjena privatnom sektoru ovo radimo iz nužde i zbog zdravstvenih razloga, do zadnjeg momenta smo čekali i apelovali na građane. Vidjeli ste redove ispred tržnih centara, ja razumijem da ljudi ne žele nakon godinu dana da se odriču svog života, ali bili smo primorani – poručio je Forto.

Autor: Avaz.ba