Fauci: Na normalizaciju života će se možda čekati i do kraja 2021.

Svijet Vijesti

Dr. Anthony Fauci, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, u petak je rekao da se Amerika iz noćne more koronavirusa u normalan život neće vratiti do dugo u 2021. jer će biti potrebni mjeseci za cijepljenje većeg dijela stanovništva.

Fauci, 79-godišnji imunolog, rekao je da i dalje očekuje da će cjepivo biti dostupno početkom 2021. godine.

– Ako govorite o normalnosti prije covida, to će biti dobrano u 2021., možda čak prema kraju 2021., rekao je televiziji MSNBC.

– Dok mobilizirate distribuciju cjepiva i cijepite i zaštitite većinu stanovništva to neće biti prije kraja 2021. godine.

Također je izrazio zabrinutost zbog otvaranja zatvorenih dijelova restorana kada postane hladnije.

– Biti u zatvorenom prostoru apsolutno povećava rizik, rekao je Fauci.

– Zabrinjava me kada vidim da počinju aktivnosti u zatvorenim prostorima a to postaje sve neizbježnije kako ulazite u jesen i zimu.

U srijedu je guverner države New York Andrew Cuomo dopustio njujorškim restoranima da od kraja rujna ponovno počnu služiti hranu u svojim zatvorenim prostorima, prenosi Hina.

Po cijelom SAD-u polako se počinju otvarati restorani, teretane, kina, kazališta, frizerski i kozmetički saloni.

Izvješće američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) utvrdilo je da je među zaraženima dvostruko više onih koji su tijekom dva tjedna prije testiranja bili u restoranu nego u općoj populaciji.

Fauci upozorava da ljudi trebaju posebno oprezni tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kako bi se zaštitili od virusa.

U SAD-u je u četvrtak zabilježeno 35200 novih slučajeva zaraze covidom-19, po podacima sveučilišta Johns Hopkins. Novi koronavirus zarazio je više  6 390 000 Amerikanaca i do sada je povezan s gotovo 192 000 smrtnih slučajeva u SAD-u.
Dostižemo razinu od oko 40.000 slučajeva zaraze dnevno i oko 1000 smrtnih slučajeva”, napomenuo je Fauci.

Autor: Hina