EU traži da se hitno zaustavi rat između Armenije i Azerbajdžana

Svijet Vijesti

PREDSJEDNICI država i vlada zemalja članica Europske unije u petak ujutro pozvali su da se odmah prekine nasilje koje je nedavno izbilo između Azerbajdžana i Armenije zbog sporne regije Nagorno-Karabaha.

“Gubici života i danak civilnog stanovništva su neprihvatljivi”, reklo je Europsko vijeće u izjavi objavljenoj u Bruxellesu za vrijeme samita EU.

Rješenje ne smije biti vojno nego bi se Armenija i Azerbajdžan trebali angažirati u temeljnim pregovorima bez uvjeta, dodaje se u izjavi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borell razmotrit će potencijalne načine pružanja europske potpore.

Francuska, SAD i Rusija objavili su zajedničku izjavu u četvrtak u kojoj se poziva na prekid vatre i osuđuje eskalacija nasilja.

Azerbajdžan i Armenija zadnjih dana vode intenzivne borbe zbog Nagorno Karabaha koje kršćanske armenske snage drže desetljećima, a međunarodna zajednica ga smatra dijelom većinski muslimanskoga Azerbajdžana.

Više od 100 ljudi, uključujući nekoliko civila, ubijeno je u sukobima koji su počeli u nedjelju. To su najkrvavije borbe između dviju susjednih bivših sovjetskih zemalja u protekle četiri godine.

Autor: Hina