Erdogan: Turska će dostaviti 30.000 vakcina BiH

BiH Vijesti

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sastali su se danas u Ankari s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Erdogan je kazao da je Turska od početka pandemije bila uz Bosnu i Hercegovinu, te će tu podršku nastaviti i u narednom periodu. Iskazao je saučešće svim porodicama u BiH čiji su najmiliji izgubili borbu sa koronavirusom.

– Ovom prilikom ćemo Bosni i Hercegovini dostaviti 30.000 doza vakcina – kazao je Erdogan.

Pohvalio je održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra, koji su organizovani u uslovima pandemije koronavirusa. Održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina, 20. decembra 2020. godine, kaže Erdogan, pokazalo je stepen demokratskog sazrijevanja BiH.

– Mi kao Turska veliku važnost pridajemo miru i stabilnosti BiH. Danas sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. Razgovarali smo o mogućnosti razvoja i povećanja naših trgovinskih i ekonomskih aktivnosti – poručuje Erdogan.

Obim trgovinske razmjene nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, dodaje, povećao se za više od devet puta i u 2020. godini dostigao je 650 miliona dolara, prenose Vijesti.ba.

– Bez sumnje, potencijal dvije zemlje je daleko iznad ovog nivoa. Imamo za cilj da naš obim trgovinske razmjene u najkraćem roku povećamo na milijardu dolara – potcrtava.

Razgovarano je i tome šta se može uraditi kako bi se ubrzao dio projekta u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd. Ubrzanju tih radova, ističe turski predsjednik, svakako će doprinijeti Protokol o saradnji na polju infrastrukturnih i građevinskih radova koji je danas potpisan.

– Još jednom smo istakli odlučnost da unaprijedimo našu saradnju na polju energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Razgovarali smo o mogućnosti jačanja naših odnosa u oblasti kulture i humanističkih nauka – konstatovao je Erdogan.Podsjeća da je Turska, u cilju unapređenja saradnje na svim tim poljima, u septembru prošle godine otvorila generalni konzulat u Banjoj Luci, prenose Vijesti.ba.

– Tokom današnjih razgovora govorili smo o temama napretka regionalne saradnje na Balkanu, kao našem zajedničkom geografskom prostoru i integracije istog. Predsjedavajućeg i članove Predsjedništva pozvao sam na samit procesa saradnje jugoistočne Evrope koji će u junu biti održan u Antaliji. Ukoliko budu povoljni uslovi, želimo da ostvarimo i trilateralni samit Turska-BiH-Srbija koji će biti održan u Sarajevu – rekao je Erdogan.

Također, postignut je dogovor o oživljavanju trilateralnog mehanizma Turske, BiH i Hrvatske.

– Još jednom smo prenijeli podršku naše zemlje integraciji BiH u euroatlantske institucije, na čelu sa NATO alijansom. Vjerujem da će današnji razgovori ojačati konkretne korake naše saradnje i biti od sveopšte dobiti za sve nas – zaključio je Erdogan.

Autor: Vijesti.ba