Erdoan optužuje SAD da stoje iza kurdskih terorista u Turskoj

Svijet Vijesti

Predsjednik Republike Turske Ređep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas kako teroristička organizacija PKK ne poznaje granice podlosti te je najavio nastavak odlučne borbe do neutralizacije i posljednjeg teroriste, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je u obraćanju na Sedmom redovnom kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Rizeu najoštrije osudio masakr i ubistvo 13 državljana Turske koje su izveli teroristi PKK-a u sjevernoj iračkoj regiji Gara.

Ponosni smo na Turske oružane snage

Turski predsjednik kazao je da je ta zemlja učinila sve u pokušaju da spasi svoju braću iz ruku terorista.

– Kako smo i najavili, u operaciji Kandža-Orao 2 ušli smo u njihova skrovišta i pećine i u prvoj fazi su ubijena 42 terorista PKK-a. Nema te terorističke organizacije niti pijunske sile koja može stati pred tursku vojsku, koja je svake godine sve jača. Ta teroristička organizacija, koja ne može stajati pred našom vojskom, ne poznaje granice podlosti – poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske uputio je i poruku vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su, kako je kazao Erdoan, bile nijeme na masakr koji su teroristi PKK-a počinili nad turskim državljanima.

– Nema više zavaravanja, ako ćemo nastaviti zajedništvo u svijetu i NATO-u, onda ćete biti iskreni s nama i više nećete biti uz teroriste. Rekoste da niste uz teroriste, uz PKK, YPG, PYD. Itekako ste uz njih i stojite iza njih – rekao je Erdoan.

On je, također, kazao da je krv nevinih turskih državljana, ubijenih na sjeveru Iraka, na rukama svih onih koji štite, podržavaju ili simpatiziraju terorističku organizaciju PKK. Dodao je da su saučesnici svirepog ubijanja nevinih turskih državljana i svi oni koji su na društvenim mrežama postali propagandna mašinerija terorista PKK-a i njegovih ogranaka.

– Ponosni smo na Turske oružane snage. Naša vojska ne poznaje granice vremena i prostora i ponosni smo što ima kapacitete za provedbu operacija za dobrobit i budućnost naroda i države kad god je to potrebno – kazao je Erdoan.

On je kazao da bi knjiga o masakrima terorista PKK-a nad civilima bila znatno obimnija od enciklopedija koje su pisali zapadnjaci.

– Nakon ovog masakra u Gari, nijedna zemlja, organizacija i pojedinac ne mogu propitkivati operacije Turske u Iraku i Siriji – kazao je predsjednik Turske.

Turski predsjednik je u nastavku obraćanja poručio kako je ta zemlja svojevremeno bila poprište vojnih udara, velikih političkih i ekonomskih kriza, a da je u proteklom periodu izrasla u državu u kojoj je sistem upravljanja promijenjen voljom naroda i u kojoj se može raspravljati o pisanju novog civilnog ustava.

Vojska plaćenih ubica

– Sposobni smo i imamo mogućnosti i odlučnost da u svakom času i na svakom mjestu skočimo za vrat teroristima. Naša dužnost i obaveza je da u potpunosti pregazimo glavu terorističke organizacije PKK – kazao je Erdoan.

Najavivši da će Turska nastaviti odlučnu borbu sve dok ne bude neutraliziran i posljednji terorist PKK-a, Erdoan je kazao da teroristi više ne mogu nigdje biti sigurni, uključujući i Irak i Siriju. Dodao je da teroristi PKK-a predstavljaju krdo ubica koje unajmljuje i koristi ko god za to plati.

– Pozivam prevarenu omladinu u redovima terorističke organizacije PKK-a, dođite, što prije se spasite iz te vojske plaćenih ubica. Republika Turska će se primjereno ophoditi prema svakom građaninu koji joj se javi i pokaže istinsko pokajanje – rekao je Erdoan.

Naglasivši da u tom kontekstu postoje dvije opcije, Erdoan je kazao kako će svako odabrati da bude uz Tursku i bezrezervno se bori protiv terorizma ili će, pak, stati na stranu krvoločne terorističke organizacije i odgovarati pred savješću i sudovima zbog saučesništva u svim terorističkim ubistvima. 

Autor: Avaz.ba