Eksplozije u Kabulu, poginulo najmanje deset civila

Svijet Vijesti

NAJMANJE deset civila poginulo je u dvjema eksplozijama u zapadnom dijelu afganistanskoga glavnoga grada Kabula, rekli su sigurnosni dužnosnici.

Još je 12 ljudi ranjeno u odvojenim eksplozijama, čiji su ciljevi bila dva minibusa, rekao je glasnogovornik kabulske policije Ferdows Faramarz.

Za bombaške napade nitko nije preuzeo odgovornost. I talibani i militanti Islamske države redovito izvode bombaške napade u Afganistanu, koji je u razdoblju velike neizvjesnosti i nesigurnosti zbog povlačenja međunarodnih snaga.

Biden: Povlačimo se iz Afganistana

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će se američke snage povući do 11. rujna 2021., završavajući vojnu operaciju koja je počela prije gotovo 20 godina nakon terorističkih napada na New York i Washington.

NATO će slijediti njihov primjer i povući snage svojih zemalja članica. Iz zemlje treba otići gotovo 10.000 vojnika NATO-a iz misije za obuku Odlučne potpore – uključujući 2500 vojnika iz SAD-a i oko 1100 iz Njemačke, dva najveća kontingenta.

Američko Središnje zapovjedništvo procijenilo je ovaj tjedan da je SAD već obavio između 30 i 44 posto postupka povlačenja. Otkako je povlačenje službeno počelo 1. svibnja, talibani su pojačali napade na pokrajinska središta, okruge, baze i kontrolne točke. U posljednjih nekoliko tjedana raseljeni su deseci tisuća Afganistanaca.

Autor: Hina