Džaferović: Dodik napravio veliku grešku, pozivam da prekinu blokade

BiH Vijesti

Institucije BiH moraju funkcionisati i niko nema pravo da opstruira i bojkotuje njihov rad, poručio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon što se zajedno sa svojim kolegom iz kolektivnog šefa države Željkom Komšićem sastao s novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Džaferović je zahvalio Schmidtu na preuzimanju tako odgovorne uloge u BiH, te mu poželio uspješan rad.

– U narednom periodu BiH jednostavno mora nastaviti svoj reformski put i u tom pogledu svi moramo da učinimo sve što je u našoj moći – rekao je Džaferović.

Zato institucije BiH moraju funkcionisati, rekao je. Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje njihov rad, jasan je Džaferović.

– Obaveza funkcionisanja institucija BiH i učešće u radu svih nas u institucijama BiH je dejtonska obaveza. Dejton nije švedski sto da se sa njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara. Dejton se mora provoditi u cjelosti – naglasio je.

Prema njegovim riječima, hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji Programa reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu.

– To je agenda koja je najaktuelnija ovdje u BiH i na njoj trebamo raditi svi – poručio je Džaferović.

Od Schmidta, kao visokog predstavnika, kaže Džaferović, očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Ravnoteža koja je uspostavljena u Dejtonu je nešto što uz evropski i NATO put BiH, i sve ono što smo mi usvojili kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcioniše – jasan je Džaferović.

Dodaje da trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu, u skladu sa Dejtonski mirovni sporazum, uz poštivanje svih prava, svakog čovjeka i svakog naroda, bez obzira na to gdje ko u BiH živio.

– Nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva BiH nisu bila prisutna na sastanku. Mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Ja ga pozivam da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, i u svom interesu, kao i sve one druge koji blokiraju rad institucija BiH, hitno prestanu s tim, jer time niko ništa neće postići – konstatovao je Džaferović.

Moramo raditi zajedno, poruka je Džaferovića, puno je posla pred nama, prenose Vijesti.ba.

– Moguće je, i nema druge alternative, nego ići zajedno naprijed, gradeći BiH onako kako sam govorio – zaključio je Džaferović.

Današnjem susretu u zgradi Predsjedništva BiH nije prisustvovao član kolektivnog šefa države Milorad Dodik, jer, kako je to ranije u više navrata govorio, ne podržava mandat novog visokog predstavnika.

Autor: Vijesti.ba