Državni tajnik SAD-a poručio saveznicima: Ne tražimo da birate između nas i Kine

Svijet Vijesti

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken potvrdio je u protekla dva dana novi pristup prema saveznicima u NATO-u, poručivši da ih Washington neće siliti da biraju između SAD-a i Kine.

“Sjedinjene Države neće siliti saveznike da biraju nas ili njih kad je u pitanju Kina”, rekao je Blinken, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Nakon toga je u sjedištu Europske komisije razgovarao s predsjednicom Ursulom von der Leyen.

“Mi znamo da naši saveznici imaju vrlo složene odnose s Kinom, koji se ne podudaraju uvijek”, istaknuo je Blinken.

Među članicama Europske unije nema spremnosti za ulazak u konfliktne odnose s Kinom, što je tražio Donald Trump. EU je krajem prošle godine s Kinom potpisala sporazum o investicijama, što je najviše zagovarala Njemačka.

EU uvela sankcije protiv nekih Kineza

S druge strane, ima dosta članica EU koje nisu zadovoljne tim sporazumom jer smatraju da Kina ne ispunjava političke uvjete za takav sporazum. EU je ovaj tjedan uvela sankcije protiv pojedinaca u Kini zbog kršenja ljudskih prava pripadnika muslimanske manjine Ujgura, na što je Peking reagirao uvođenjem sankcija protiv nekih europskih diplomata i zastupnika Europskog parlamenta. Blinken je rekao da Kina podriva međunarodni trgovački sustav, uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata.

“Oni aktivno rade na podrivanju pravila međunarodnog sustava i vrijednosti koje mi i naši saveznici dijelimo. Ako zajedno radimo na stvaranju naše pozitivne vizije međunarodnog poretka, uvjereni smo da možemo nadmašiti Kinu na bilo kojem terenu”, naglasio je Blinken.

“Spremni smo surađivati s europskom stranom”

Osudio je projekt plinovoda Sjeverni tok koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku. Istaknuo je da je njemačkom ministru vanjskih poslova Heiku Maasu rekao da tvrtkama koje sudjeluju u tom projektu prijete američke sankcije.

“Taj plinovod dijeli Europu, izlaže Ukrajinu i srednju Europu ruskim manipulacijama i protivan je energetskim ciljevima Europe”, rekao je Blinken. Turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavosogluu rekao je da bi Ankara trebala odustati od kupovine ruskog raketnog sustava S-400. Razgovarao je i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Poručio je da je EU najbliži partner SAD-u.

“Trebamo govoriti jednim jezikom kad je u pitanju trgovina s Kinom. Spremni smo surađivati s europskom stranom i suprotstaviti se agresivnim kineskim potezima”, zaključio je Blinken.

Autor: Hina