DOK SE SVIJET SVAĐA OKO 5G TEHNOLOGIJE: Oni su u orbitu lansirali “prvi 6G satelit” (VIDEO)

Tehnologija

Iako navedeni telekomunikacijski standard još ne postoji, Kina je nazivom 6G obilježila novi satelit koji na sebi nosi tehnologiju prijenosa podataka mnogo bržu od one koju nudi 5G tehnologija.

Svojom raketom Dugi marš 6 iz lansirne baze Taiyuan u provinciji Shanxi na sjeveru zemlje, Kina je jučer u orbitu lansirala prvi eksperimentalni “6G satelit”. Uz njega je istom raketom lansirano još dva kineska te deset argentinskih satelita, ali najava da se na jednom od njih nalazi navodna 6G tehnologija zainteresirala je javnost – primarno iz razloga što 6G standard za telekomunikacije još ne postoji.

Sto puta brži od 5G?

Tehnološke kompanije i organizacije zadužene za standarde još se nisu usuglasile šta bi 6G tehnologija trebala biti. Ono što je Kina lansirala, za sada je eksperimentalna komunikacijska tehnologija u terahercnom spektru frekvencija. U usporedbi s 5G mmWave tehnologijom, ovakva bi “6G” mreža mogla ponuditi i do 100 puta brži prijenos podataka.

Također bi trebala omogućiti i komunikaciju na većim udaljenostima bez gubitka podataka, a uz manju potrošnju energije. S obzirom na to, Kinezi smatraju da će budućnost 6G komunikacija biti primarno u satelitskom pristupu internetu. Naravno, prije toga još treba usavršiti dizajn i obaviti sva potrebna testiranja uređaja, kao i pokazati da elektromagnetski valovi ovih frekvencija nisu štetni za okoliš i da ne ometaju druge uređaje i radioteleskope.

Ovaj “prvi 6G satelit na svijetu” poslužit će za rana testiranja navedene komunikacijske tehnologije.

Autor: Slobodna-bosna.ba