Dodik zbog Šmita neće ići na ekonomski forum

BiH Vijesti

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da neće ići na ekonomski forum na koji je pozvan zato što je predviđeno prisustvo visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta), te da ne može, kako je ocijenio, da mu daje legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine policiju RS i formira državnu policiju.

-Izbjegavam svaku poziciju o kojoj bi se moglo spekulisati i zato nisam otišao na bledski forum. Neću ići ni na neki ekonomski forum, a posjetit ću Mađarsku 23. septembra, jer Šmita tamo neće biti. Do kraja ovoga mjeseca ću i predsjedniku Evropske komisije Ursuli von del Leyen sve reći o trenutnoj situaciji – rekao je Dodik.

On je ponovio da je Šmit za njega nelagalni visoki predstavnik, da su bonska ovlaštenja blef.

Dodik je naveo i da ono što govori opozicija nije njihova pamet, da je njihova politika podanička i da tu nema ništa nejasno.

-Oni bi pristali na sve i kakve veze ima što Schmidt dolazi iz Njemačke. Ne mogu da mu dam legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira policiju BiH – zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je podsjetio da je “protiv BiH, za razliku od opozicije, jer je razgrađen Dejtonski sporazum”.

Dodik je naveo da je vlast u funkciji entiteta Republika Srpska, a opozicija u “probosanskoj priči”, kao i da bi volio da se nije desio sastanak u Beogradu, jer će proizvesti spekulacije.

-Šmit može biti primljen bilo gdje, ali kada se vrati u BiH nije visoki predstavnik – rekao je Dodik.

Autor: Avaz.ba