Dodik: Veliki investicioni paket EU dobra vijest za BiH

BiH Vijesti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je najavljeni veliki investicioni paket EU za zemlje Zapadnog Balkana dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu i da bi u Republici Srpskoj trebalo da bude realizovano nekoliko važnih projekata.

Dodik je naveo da je riječ o jednom dijelu auto-puta na koridoru 5C, od Doboja do Vukosavlja.

“Drugi je pruga od Doboja preko Tuzle do Zvornika. Vrlo važno je da su se konačno odvojila sredstva za završetak puta koji treba povezati Šćepan polje i Foču i mislim da će i taj paket ući”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, realizovanje pojedinačnih programa digitalizacije, obnove školskih objekata i inovacija u školstvu osmišljavat će se u narednom periodu.

“Morat ćemo aplicirati i lobirati da se ti projekti podrže”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je u pitanju devet milijardi eura namijenjenih Zapadnom Balkanu za projekte u oblasti infrastrukture, autoputeve i puteve, željeznice, digitalizaciju društva, “zelenu energiju” koja treba imati primat u odnosu na “prljavu” energiju…

“Da se obezbijede značajne intervencije u oblasti obrazovanja, za obnovu školskih objekata i inoviranje programa na tom planu”, rekao je Dodik, prenosi Onasa.

Komentarišući najavu da bi EU u narednih sedam godina u zemlje Zapadnog Balkana trebalo da investira 29 milijardi eura – devet milijardi kroz donacije i još 20 milijardi povoljnih kredita, Dodik je ponovio da će odluku o tome gdje će se novac utrošiti donijeti organi EU.

Autor: Vijesti.ba