Dodik: Trump će ostati upamćen kao veliki patriota

BiH Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu nakon odluke Senata da ga oslobodi optužbi za, navodno, podsticanje pobune 6. januara kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Dodik je ocijenio da je ova odluka Senata veoma važna, te da je njome okončan pokušaj političke osvete Trumpu, koji je bio suvereni lider SAD-a i veliki patriota koji je volio svoju zemlju.

“Donald Trump ostat će zabilježen kao patriotski orijentisan predsjednik Amerike, koji je poštovao svoju zemlju i vladavinu prava, ali i suverenost drugih zemalja, ne miješajući se u njihove unutrašnje stvari. Oni koji su pokušavali da napadaju i ugrožavaju Trumpa, ugrožavali su i te temeljne ljudske vrijednosti za koje se on istinski borio”, naglasio je Dodik.

Senat Sjedinjenih Američkih Država donio je sinoć konačnu odluku da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump nije kriv za poticanje pobune, što se odnosi na događaj kada su demonstranti 6. januara upali u zgradu Kongresa.

Za njegovo oslobađanje glasala su 43 senatora, dok je 57 glasalo da on bude proglašen krivim. Protiv njega je glasalo sedam republikanaca.

Autor: Srna