Dodik: Primiću vakcinu protiv virusa korona kada dođe RS

BiH Vijesti

Republika Srpska potpisala je predugovor sa Rusijom na milion i dvjesto hiljada doza vakcine protiv virusa korona, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da će se uraditi sve što je moguće kako bi prvih 200.000 doza ruske vakcine stigle u RS do Nove godine.

– Nabavićemo vakcinu za svakog građanina Republike Srpske, a od njih samih zavisi hoće li je primiti ili neće. Јa ću je primiti. Neću prvi jer mislim da ima mnogo ljudi, ali sigurno neću odbiti kada dođem na red – naglasio je Dodik.

RS neće oklijevati ako se vakcina pojavi na nekoj drugoj destinaciji u svijetu, poručio je Dodik.

On je naglasio da u Republici Srpskoj mora da postoji briga o djeci, jer ih je 40 zaraženo virusom korona.

– Razumijem da djeca treba da idu u školu, ali odgovornost prema sistemu mora da se zasniva na tome da obezbijedimo adekvatne uslove za obrazovanje u postojećoj epidemiološkoj situaciji, a da đeca budu zaštićena – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je pozvao predstavnike svih političkih partija da budu u kriznom štabu, što je odbijeno.

– Nisu htjeli da budu s nama, nadajući se da će se po sistemu “što gore za narod, to će biti gore za vlast”, onda pojaviti kao mesije. To ne ide tako i takva logika je prizemna. Uprkos svemu pokazali smo da upravljamo krizom i da imamo neophodne resurse – rekao je Dodik.

Kada je riječ o potpunom zatvaranju zemlje, Dodik je ponovio da vanredno stanje neće biti uvedeno, jer ima dovoljno elemenata i zaliha za borbu protiv epidemije virusa korona.

Autor: RTRS