Dodik poziva na podjelu BiH: Jedino rješenje je da se raziđemo, napravimo tri države

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Zakona o kažnjavanju negiranja genocida biti jedna od tema današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Između ostalog i to će biti tema. Ali osnovna tema je nametanje zakona, a ne sama sadržina koja je intrigantna i važna – rekao je Dodik za Prvu TV.

Dodik je napomenuo da Srbija ima jasan stav, a to je da podržava Dejton, te da je i Vučić nekoliko puta govorio da je protiv bilo kakvog nametanja zakona i prije nego se to desilo.

– Morat ćemo da predsjednika i ljude u Srbiji upoznamo o detaljima svega toga, jer je nama neprihvatljiva da neko, neizabrani stranac može da nameće bilo kakav zakon – rekao je Dodik.

On je istakao da je važno da u RS nema nijednog problema o zajedničkom nastupu u vezi sa odgovorom na takva pitanja, te podsjetio da se to ogleda u činjenici da predstavnici iz ovog entiteta neće da rade u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje nametanja zakona, ali i pitanje genocida u Srebrenici.

Ponovio je da je BiH pokazala da ne može da funkcioniše, a da stranci pokušavaju da osiguraju da se tu živi zajedno, ali ne može, što se konačno mora i reći.

Dodik smatra da je jedino rješenje da se narodi u BiH raziđu, naprave tri nezavisne države u BiH, i egzistiraju u okviru međunarodnog prava.

– Sve to znači veći stepen garancije mira, ako budemo posebna država – rekao je Dodik.

Autor: Avaz.ba